Steeds meer symptomen voor diabetes type 2

Diabetes type 2 komt onder een steeds groter wordende groep mensen voor. Dat heeft er deels mee te maken dat we de symptomen van diabetes type 2 niet goed genoeg herkennen. Veel symptomen lijken dan ook op kwaaltjes waar we allemaal wel eens last van hebben en waarvan we denken dat ze vanzelf wel weer overgaan. Denk aan futloos zijn, je vermoeid voelen of wat slechter kunnen zien (door vermoeidheid).

De meeste mensen die met diabetes type 2 worden gediagnosticeerd hebben jarenlang niet doorgehad dat ze ziek waren. Ze hebben het voorstadium van diabetes dan ook voorbij laten gaan en het tij niet meer kunnen keren. Want als je er op tijd bij bent kun je nog aan diabetes ontkomen.

Gelukkig wordt er veel onderzoek gedaan naar diabetes en zijn er steeds meer symptomen bekend. We zetten de belangrijkste symptomen voor je op een rijtje.

 

Symptomen van diabetes type 2

De symptomen van diabetes type 2 laten zich soms lastig herkennen. Zoals gezegd denk je soms dat je gewoon ziek bent of tijdelijk ergens last van hebt. Het kan echter zijn dat je diabetes aan het ontwikkelen bent. Wie er op tijd bij is kan met een beetje hulp voorkomen dat het echt uitloopt op diabetes type 2.

De belangrijkste symptomen die nu bekend zijn, zijn de volgende:

  • Vaak dorst hebben en veel moeten plassen.
  • Je erg moe voelen en vaak het gevoel hebben moe te zijn.
  • Infecties die vaak terugkomen en niet helemaal lijken te genezen.
  • Wondjes die slecht lijken te genezen.
  • Last van je zicht (branderige, plakkerige en rode ogen, moeilijk kunnen zien of gewoon slecht zien).
  • Kortademigheid en het gevoel van een slechte conditie hebben.
  • Pijn in de benen bij het lopen.

Diabetes symptomen

Duiden al deze symptomen op diabetes?

Nee, het is niet zo dat als je deze symptomen hebt, je automatisch ook diabetes type 2 hebt. Het komt echter wel vaak voor dat mensen te lang met de symptomen door blijven lopen. Het Diabetesfonds waarschuwt er dan ook voor om tijdig bij de huisarts langs te gaan.

Het kan zijn dat je gewoon last hebt van vermoeidheid of dat er een andere oorzaak is voor je plasgedrag en het voortdurende gevoel dorst te hebben. Ook pijn in de benen, last van je zicht of wondjes die niet over lijken te gaan, kunnen tal van oorzaken hebben.

 

Risicofactor

Wanneer je diabetes in de familie hebt, is het raadzaam om snel uit te sluiten of je diabetes hebt. Diabetes is namelijk erfelijk en wordt vaak doorgegeven. Met medicijnen, pillen of een dieet is te voorkomen dat je diabetes ontwikkeld. Als je hier tijdig bij bent, kun je dus aan diabetes ontkomen. Wie eenmaal diabetes heeft, komt daar niet meer vanaf.

 

Combinatie van symptomen

Heb jij een combinatie van symptomen en twijfel je of je diabetes type 2 hebt? Ga dan sowieso bij de huisarts langs. Die kan je helpen om te gaan met het voorstadium van diabetes type 2, maar je ook helpen als je diabetes hebt. Met medicijnen en insuline is namelijk vrij makkelijk vorm te geven aan een leven met diabetes type 2.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Een inkoppertje, natuurlijk, maar daardoor niet minder waar. Als je diabetes kunt voorkomen is het beter dan genezen (wat ├╝berhaupt niet zal gaan). Hoe doe je dat nu? Voorkomen dat je diabetes krijgt heeft vooral te maken met het leiden van een gezond leven. Niet roken, niet teveel drinken, gezonde maaltijden op tafel zetten, weinig stress en vooral veel bewegen kunnen helpen om de kans op diabetes aanzienlijk te verkleinen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top